European Accessibility Act 2025 | ROX Digital Agency
European Accessibility Act logo

European Accessibility Act 2025

Leestijd: 2 minuten

Wist je dat het Nederlandse wetsvoorstel voor de European Accessibility Act inmiddels is aangenomen door de Tweede Kamer? Dit betekent dat het goed mogelijk is dat ook jij vanaf juni 2025 aanpassingen moet maken in de toegankelijkheid van jouw digitale producten. En dat is een grote stap richting een toegankelijker Nederland.

Meer over digitale toegankelijkheid

Wat valt er onder de nieuwe Europese toegankelijkheidswet?

Vanaf 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act formeel in. Dit betekent dat onder andere webapplicaties, websites, geldautomaten, financiële diensten en e-commerce-bedrijven (webshops) digitaal toegankelijk moeten zijn. Deze akte zal van toepassing zijn op tal van Nederlandse organisaties en stelt eisen om een aantal producten en diensten toegankelijker te maken, waaronder:

  • Websites en webwinkels

  • Smartphones, tablets en tv-apparatuur

  • Tickets en incheckautomaten

  • Pc's en besturingssystemen

  • Lucht-, bus-, spoor- en watervervoer voor passagiersvervoer, inclusief realtime reisinformatie

  • E-books en e-readers

  • Geldautomaten en andere betaalterminals

  • Diensten voor consumentenbankdiensten

Bovenstaande producten en diensten moeten volledig toegankelijk zijn voor alle Europeanen, inclusief mensen met een beperking. Dit betekent dat veel Nederlandse organisaties zich moeten voorbereiden op het verbeteren van de toegankelijkheid van hun digitale producten. Als jouw organisatie een website of webshop heeft, dan dien je ervoor te zorgen dat deze toegankelijk is vóór juni 2025.

Nu al toegankelijk worden

Het ondernemen van stappen om jouw digitale producten nu al toegankelijk te maken, brengt talrijke voordelen met zich mee. Een toegankelijke website of applicatie biedt namelijk aanzienlijke voordelen voor zowel de eigenaar als de bezoekers ervan. Dit omvat onder meer een potentiële toename van 20% in het aantal bezoekers en een verhoogde vindbaarheid op Google. Bovendien draag je direct bij aan een grotere klanttevredenheid.

Jouw website toegankelijk maken?

Wil je weten hoe toegankelijk jouw webapplicatie of website is? Of heb je assistentie nodig bij het ontwikkelen van een digitaal toegankelijke webapplicatie of website? Neem dan eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We staan klaar om je te helpen bij het toegankelijk maken van je webapplicatie of website vóór 2025.

Neem contact op

foto van de auteur

Eric Overklift Vaupel Kleijn

CTO