Een website voor écht iedereen

Vanaf juli 2018 worden toegankelijke websites wettelijk verplicht voor(semi-)overheidinstellingen. Dit houdt in dat hun websites voor iedereen te bezoeken moeten zijn.

Toegankelijkheid is belangrijk omdat ieder mens het recht heeft op het leven als een ander en om op dezelfde manier mee te doen in de maatschappij. Dit gebeurt in het dagelijks leven maar ook online. En door de steeds groter worden groep online bezoekers is het belangrijk dat de digitale dienstverlening toegankelijk is voor iedereen. 

Ik wil meer informatie!

Wat is toegankelijkheid?


Een toegankelijke website is een website die voor iedereen toegankelijk is. Dat lijkt heel logisch maar dat is in werkelijkheid nog niet zo eenvoudig.

Zo’n 20% van de Nederlandse bevolking heeft moeite met het bekijken en lezen van websites. Dit zijn vooral blinden, slechtzienden of mensen met dyslexie. Voor hen kan het bezoeken van een “gewone” website een lastige opgave zijn. Soms maken zij gebruik van speciale tools die helpen met het bezoeken van een website, over het algemeen zijn gewone websites hier niet op voorbereid. 

Richtlijnen & Wetgeving


Vanaf 1 juli 2018 is de wet van kracht die toepassing van de standaard voor toegankelijkheid (EN 301 549) verplicht stelt. Dit betekent dat nieuwe (semi-)overheidwebsites en apps voor 23 september 2019 moeten voldoen aan deze standaard en daarmee dus volledig toegankelijk moeten zijn.

Voor websites die voor 1 juli 2018 gebouwd zijn geldt dat deze voor 23 september 2020 moeten voldoen aan de standaard voor toegankelijkheid.

Vanaf 23 juni 2021 is het voor alle mobiele applicaties van (semi-)overheid verplicht om aan de wettelijke standaard te voldoen.

Kosten


De kosten voor het toegankelijk maken van je website zijn van meerdere factoren afhankelijk. Zoals je gewenste niveau (WCAG) van toegankelijkheid en of we een bestaande of nieuwe website toegankelijk maken.

Wel is het zo dat de aanvullende kosten voor het toegankelijk maken van je website minimaal zijn bij de ontwikkeling van een nieuwe website. We kunnen er dan namelijk vanaf moment één rekening mee houden.

Ik wil meer weten over de kosten!

We werken onder andere voor


Hoe maken we je website dan toegankelijk?


Kleur en contrast

Er wordt in het design rekening gehouden met verschillende punten zoals tekst en kleur. We zorgen ervoor dat er een goed contrast is zodat onder andere mensen die kleurenblind zijn alsnog de content goed kunnen lezen.

Lettertype en grootte

Het lettertype dat gekozen wordt moet goed leesbaar zijn en duidelijk zijn. Daarnaast zorgen we ervoor dat er tot wel 200% ingezoomd kan worden. Zo blijft het voor iedereen mogelijk om de tekst te kunnen lezen.

Alternatieve tekst voor afbeeldingen

Het is belangrijk om alle afbeeldingen te voorzien van een alternatieve tekst. Zo kunnen schermlezers voorlezen wat voor afbeelding er op de pagina staat. Dit helpt blinde en slechtziende bij het bezoeken van je website.

Begrijpelijke hyperlinks

We zorgen ervoor dat hyperlinks op de website goed zijn aangeven. We geven ze een duidelijke naam en als de link verwijst naar een pagina buiten de website wordt dit door middel van dit icoon aangegeven.

Schone en geoptimaliseerde code

We gebruiken enkel schone en geoptimaliseerde code om ervoor te zorgen dat de website zo snel mogelijk blijft en zo gebruiksvriendelijk mogelijk is. Het is op het eerste oog lastig te zien maar het is een ontzettend belangrijk onderdeel van de website. Naast dat je website snel blijft laden zorgt het er ook voor dat Google je website beter indexeert in de zoekmachine en dat je website een lang leven beschonken is.

“Rox Media heeft zichzelf als een betrouwbare partner bewezen bij de ontwikkeling van MKB-toegankelijk.nl. We hebben de samenwerking als enorm prettig ervaren.”

Tessa – MKB Nederland

De voordelen van een toegankelijke website


Bereik meer mensen


Met een toegankelijke website bereik je niet alleen mensen met een auditieve of visuele beperking maar ook ouderen of mensen die kleurenblind zijn. Mensen die de Nederlandse taal niet als hun moedertaal hebben doen ook hun voordeel bij een toegankelijke website.


Betere vindbaarheid


Een toegankelijke website zorgt voor betere zoekresultaten in Google. Dit komt omdat Google een toegankelijke website beter kan indexeren. Net als mensen met een visuele beperking is ook Google blind. De content die op je website staat moet dus goed door Google op een andere manier gelezen kunnen worden.


Snellere laadtijden


Een goede technische setup zorgt, als onderdeel van Webtoegankelijkheid,  ervoor dat jouw bezoekers sneller je website kunnen bekijken. Naast dat snellere laadtijden bijdragen aan een betere gebruikerservaring zorgt dit er ook voor dat je website beter gevonden wordt in Google.


Responsive


Een toegankelijke website is geschikt voor elk apparaat. Van mobiel tot schermlezer en van computer tot brailleleesregel. Je website is dus volledig responsive en draagt daarmee bij aan een betere vindbaarheid.


Daarnaast zorgt een toegankelijke website voor betere technische prestaties, een langere levensduur van je website, tevreden bezoekers en versterkt het je imago doordat je website wordt voorzien van het Waarmerk Drempelvrij.

Een aantal toegankelijke websites die we recent gemaakt hebben


Is een toegankelijke website relevant voor mij?


Voor (semi-)overheidsinstanties is het een absolute must. Vanaf september 2019 is het zelfs verplicht om er voor te zorgen dat hun website volledig toegankelijk zijn.

Voor alle overige websites gelden er nog geen regels op het gebied van toegankelijkheid. Wel is het zo dat een toegankelijke website enorm veel voordelen heeft ten opzichte van een gewone website tegen een relatief lage investering.

Wil je meer weten over hoe we jou website toegankelijk kunnen maken of wil je advies op dit gebied? We gaan graag met je in gesprek om je er meer over te vertellen.

Neem contact op